Choć mało kto uświadamia sobie, przewożenie środków niebezpiecznych dotyczy także gastronomii i przemysłu spożywczego. Natomiast odpowiedni transport substancji, typu gaz czy preparaty czyszczące ma spore znaczenie dla ochrony ludzi i środowiska. Tego rodzaju przewóz musi być realizowany w zgodzie z aktualnymi regulacjami.
Normy ADR i edukowanie zatrudnionych osób
Respektowanie aktualnych regulacji odnoszących się do przewożenia artykułów szkodliwych ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia ich bezpiecznego transportu. Stąd też osoby zaangażowane w ten proces, powinni przejść kursy ADR. Poruszają one między innymi podział artykułów niebezpiecznych, zasady ich pakowania i formę oznakowania. Nad bezpiecznym przewozem w wielu firmach pieczę sprawuje zaś doradca ADR w firmie. Taki ekspert bardzo często zatrudniany jest w wielu sektorach, też w sektorze gastronomicznym.
Artykuły wymagające szczególnej ostrożności
Niektóre substancje znajdujące zastosowanie w gastronomii potrzebują należytej uwagi w trakcie transportu. Mówimy tu na przykład o substancjach łatwopalnych, w których przypadku wymagany jest kurs ADR klasy 1. Znajdują one zastosowanie w niewielkich ilościach w poszczególnych lokalach. Natomiast wysoce złożone rozwiązania potrzebują zastosowania substancji generujących promieniowanie. Te natomiast uwzględnia ADR klasa 7. Jako przykład substancji niebezpiecznych w gastronomii wymienić można paliwo gazowe, substancje do dezynfekcji, drażniące płyny do czyszczenia. W przypadku pojemników gazowych kluczowe jest ich zabezpieczenie oraz poprawne oznaczenie. Środki dezynfekujące trzeba zaś transportować w taki sposób, by nie doprowadzić do ich przeciekania.
Gałąź gastronomiczna nie obejmuje wyłącznie przygotowywania i podawania posiłków. Jej prosperowanie to o wiele szerszy obszar. Mimo że z punktu widzenia konsumenta znaczenie ma przede wszystkim smak, osoby zatrudnione w branży mają świadomość, że zagwarantowanie satysfakcjonującej obsługi to rezultat dopracowania wielu kwestii. Także związanych z przewozem materiałów niebezpiecznych. By być na bieżąco ze wszystkimi regulacjami, przedstawiciele branży gastronomicznej co jakiś czas powinni zaliczyć odnowienie kursu ADR. Dzięki temu przewóz materiałów toksycznych będzie odbywał się bezpiecznie, w zgodzie z obowiązującymi normami.